top of page
Ara

VİCDAN

Güncelleme tarihi: 31 Oca 2023

EBRU KAİN


Vicdan azabı; insanı sürekli şekilde üzen ve çok içten duyulan acı demektir.


Yaradılış ve tabiat gereği, her insanın zaman zaman vicdan azabı çektiğini düşünenlerdenim.

Zira her insan; kendini sürekli üzebilen, canını parçalayan bir durumu mutlaka yaşayabilir.

Katilin de maktulun da vicdan azabı vardır kısacası, konuları benzemese de.

Ayrım buradan sonra başlıyor kanımca... Çünkü vicdan azabı duyulan suçtan azad olabilmek için çaba göstermektir farkı oluşturan şey.


İçinde bulunduğumuz yüzyılda; vicdan azabı çekmenin kolaylaştığını, lakin suçtan azad olmanın zorlaştığını gözlemliyorum. Buna sebep olanların bazılarının da; haberleşmenin, internet ile bilgiye ulaşmanın kolay olması ve sosyal medyanın ikinci dünyamız olması olduğunu düşünüyorum.


Doğru ve yanlış ama hızla yayılan haberler vicdanımızı yakalayıveriyor. Dünyanın bir ucunda açlıktan ölen çocukları, katledilen hayvanları ormanları v.b. bir çok şeyi tek tuşla görüyoruz ve dünyanın dengesini bozduğumuz için vicdan azabı çekiyoruz mesela. Oysa dedemin dedesi, makyaj malzemesi için öldürülen balinaları nereden bilecekti...

Padişahın fermanı bile, Anadolu'daki köye ulaşana kadar yeni ferman çıkıveriyordu çoktan.

Amma velakin bunun yanında bu hız, bu sosyal medya, suçtan azad olmayı zorlaştırdı. Çünkü tembelliğe ve suçu üstümüzden kolayca atmaya yol açtı. Pat diye kişisel sayfanda, balinalara özgürlük diye paylaşım yapabiliyorsun, yine kredi kartınla tek tuşla onları korumaya çalışan derneklere yardım yapabiliyorsun. Vicdanının gazını almış ve olayın üstünü geçici olarak kapatmış oluyorsun. Sonra da o rahatlamayla beraber bir güzel süslenip makyaj yapıp, gezmeye çıkabiliyorsun.


Bunları söylerken şu da var tabii ki...

Hatasız insan olmak zorunda değil ve her sorunu çözeceğiz diye bir şey de yok.

Önemli olan çözebildiğimiz kadar sorunu çözmek, çözemediklerimize de

köstek olmamak. Bunun yanında da bize ait olmayan her derdi üzerimize alıp kadere yük etmemek ve aciz olduğumuz konuları, yapaylığa kaçmak yerine koşulsuz kabul etmektir.


Yoksa bu durumun bir sonu yok.


Hepimiz vicdanlıyız ve hepimiz suçluyuz...


S.M. Mali Müşavir EBRU KAİN





Comments


bottom of page