top of page
Ara

PARA DERGİSİ "Yatırımcı Artık Zemin Etüdü ve Malzemeyi Araştırıyor"

Güncelleme tarihi: 13 Nis 2023


07.03.2023 13:13GÜNCELLEME : 07.03.2023 13:13


Kentsel dönüşüm alanında faaliyet gösteren Kain Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Kain, artık emlak yatırımı yaparken zemin etüdü ve malzeme kalitesinin araştırıldığını belirtti. Kain, güvenli konut arzında artış beklendiğini vurguladı.


Emlak yatırımı yaparken dikkat edilecek en önemli hususun proje konumu olduğunu vurgulayan Kain Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Kain, "Herkes artık depreme dayanıklı, zemin etüdü yapılmış, yönetmeliklere uygun, kaliteli konutların tercih edilmesi gerektiğini gayet iyi biliyor, Türkiye'de asrın felaketi olarak nitelendirilen ve on binlerce can kaybına neden olan Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında dayanıklı konutlar ve kentsel dönüşüm yaşamsal önem kazandı" dedi.


BÖLGE VE PROJE SEÇİMİNE DİKKAT


Beklenen Marmara Depremi nedeniyle özellikle İstanbul'da konut satışlarında bir hareketliliğin yaşandığını belirten Kain, son günlerde, sorunlu konutlarından çıkarak daha güvenli bölgelerden konut alımına yönelimin yaşandığını ifade etti. Bu noktada dikkat edilmesi gereken pek çok hususun bulunduğuna işaret eden Kain, İstanbul gibi metropollerde hem aldığı konutta yaşayacak olanlara hem de kira getirisi elde etmek isteyen yatırımcılara bölge ve proje seçimine çok dikkat etmelerini önerdi. "Yatırımcılar konutun şehir merkezine yakınlığı, otopark ve ortak kullanım alanlarının işlevselliği, trafik sorunu ve ulaşım imkanlarının rahatlığı gibi unsurlara dikkat ediyorlar. Fakat bunun yanı sıra, konutun inşasında kullanılan malzemelerin kalitesi de artık öncelikler arasında" diyen Kain, güvenli konut arzında artış beklendiğini vurguladı.


GÜVENLİ KONUT ARZ VE TALEBİNDE ARTIŞ BEKLENİYOR


Depreme dayanıklı konutların tasarımının, depremin etkilerine karşı koruma sağlamak için belirli prensiplere dayanması gerektiğini ifade eden Kain, bu prensipler arasında; yapıların simetrik olması, düşey ve yatay yüklerin eşit şekilde dağıtılması, bina kolonlarının ve duvarlarının doğru yerleştirilmesi ve yapısal birleşim noktalarının güçlendirilmesi gibi önemli faktörlerin yer aldığını vurguladı. Kain sözlerini şöyle tamamladı: "Depreme dayanıklı konutların inşaat maliyetleri, geleneksel konutlara göre biraz daha yüksek olabilir. Ancak, bir deprem sırasında bu yapıların sağladığı güvenlik avantajları, maliyet farkını haklı çıkarır. Ülkemizde artık bizim gibi inşaat şirketleri ve müteahhitler depreme karşı önlem olarak sismik izolasyon sistemini de kullanmaya başladı. Türkiye'de de artık bu sistem üretiliyor. Yeni binaların bu sistemle yapılması daha uygun olacaktır. Bunun yanı sıra, modern teknolojiler ve yapı malzemelerindeki gelişmeler sayesinde, depreme dayanıklı konut inşaatlarının artarak talebin bu yönde evrilmesi önceliğimiz olmalıdır."


Comments


bottom of page