top of page
Ara

Geçmişin geleceğe dönüşümü

Güncelleme tarihi: 31 Oca 2023

EBRU KAİN


Geçmiş her zaman geleceğin daha iyi olması ve hataları minimalize etmek adına önemli bir hazinedir.

Geçmişten günümüze tüm dersler, tecrübeler, hatalar, başarılar yani yaşanmışlıklar gelecekteki zirveye uzanan başarı merdivenlerinin ilk adımlarıdır.

Geçmişteki aşamalar, gelecek adına atılacak adımlarda, yaşanacak tüm aşamalarda, irdelenecek tüm safhalarda zaman kaybını, tüm hataları ve başarısızlıkları da en aza indirger.

Geçmiş, gelecekte tam anlamıyla dikkat edildiğinde önümüzdeki başarıların zirve yaptığı bir hale dönüşür.

Örneklemeler yaparak konuyu ele alırsak;

Bir aile şirketinin büyük marka olması, bir dünya devi olması, bir anlık başarı, bir anlık yaşanmışlıklar değildir. Detaylı analiz ettiğimiz, incelediğimiz zaman çok önemli noktaları görmüş oluruz.

Bu önemli noktalar; bir işin başlangıcından, tutunma sürecinden, sürdürülebilir hale gelinmesine, nihai aşamada başarılı olunmasına ve zirvede kalınmasına kadar tüm süreçler o markanın büyük başarılar elde etmesinin tesadüf değil, geçmişte yaşanan tüm tecrübelerin dışa vurumu olduğunu gözlemleriz. Bu incelemeler başarının kolay sağlanmadığını bizlere göstermektedir.

Tarihsel süreçleri gözlemlediğimiz, analiz ettiğimizde şunu çok iyi görüyoruz; başarı tesadüf olmadığı gibi başarısızlıklar da bir anlık hadiseler değildir.

Süreçler içerisinde gelişmeler, yaşanmışlıklar, başarı ve başarısızlıklar da görmekteyiz; her zaman geçmiş geleceğe evrilmiş ve evrilmek zorundadır.

Geçmişin geleceğe dönüşümü; başarılarda da, başarısızlıklarda da en temel noktalarda geçmişi bilmemek, oradaki hayati argümanları temel almamak, geçmişle ilgili geleceğe dair artıları ve eksilerini ön planda tutmamak başarının önündeki en büyük etkendir.

Dünya devi ülkelere bakıp, buradaki tarihsel süreçleri analiz ettiğimizde de görüyoruz ki ülkeler, devletler, imparatorluklar kurulduğunda disiplinleri, kuralları, yönetimsel sistemleri, attıkları tüm adımlarla hep ileriyi hedeflemiş ama başarıların nereden geldiğini başarısızlıkların da nelerden ötürü kaynaklandığını başlangıç süreçlerinden başarıyı elde ettikleri noktaya kadar aradaki tüm yaşanmışlıkları, dönüşüm argümanları ile ele aldıklarına şahit oluyoruz.

Liderlik konusunda bile görüyoruz ki; işlerin başındaki kişiler çok zeki olmalarının, donanımlı olmalarının, liderlik vasıflarını taşımalarının dışında en büyük unsurun, geçmişin geleceğe dönüşümünün en iyi şekilde sağlanmış, başarılmış olmasıdır.

Geçmişin iyi taraflarını almak, günün avantajlarını elinde tutmak, gelecek ile ilgili hedeflerin en sağlıklı ve olması gerektiği gibi öngörülmesi, pozitif dönüşümü ve sonucu kaçınılmaz kılmaktadır.

Hiçbir zaman yaşam sabit durmamaktadır. Fırsatlar her zaman ele geçmemektedir, bütün argümanları ön planda tutarak, dinamik ağlar oluşturup sistemin tüm şartlarını sağlıklı bir şekilde işlemesinin, ayrıntılarının sağlıklı oluşturulması ve disipline edilmesi ile birlikte eksiler azaltılmış, gereksiz zaman israfı önlenmiş, büyümeye ve başarıya odaklı verimlilik oluşmuş olur.

Gelecek, geçmişten iyi olmak, ileri noktada olmak zorundadır.

Başarının asıl unsuru; alınan eğitimler, sertifikalar, diplomalar değil, geçmişin hazinesi ile kendi yaşanmışlıklarımızın yoğrulması olacaktır.

Yaşanmışlıklar, geleceğe dair dönüşüm adına çok önemli bir sırdır.


EBRU KAİN


Comments


bottom of page