top of page
Ara

DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLER ADASI "YASSI ADA"

Güncelleme tarihi: 31 Oca 2023

EBRU KAİN


Demokrasi ve Özgürlükler Adası…

Yassıada…. Yaslıada…

Milli iradeyi ve demokrasiyi hiçe sayanların tarihe kara bir leke olarak bıraktığı 27 Mayıs darbesinin yaslı hatıralarını barındıran “Yassıada” şimdi bizlere “Özgürlükler Adası” olarak yaydığı ışıkla karanlıkları aydınlığa çeviriyor.


Bu bankta 5 dakika oturup Adnan Menderes’in aklından neler geçtiğini düşünmek ise hayli yıpratıcı, hayli üzücü… Adnan Menderes’in 14 Ekim 1960’da yaptığı savunması aklıma düştü bu bankta otururken…


"Bendeniz beş aydır tamamen tecrit edilmiş bir vaziyette bulunuyorum. Bir tek odanın içinde ve günün yirmi dört saatinde, her saat değişen bir nöbetçi subay beyin nezareti altında, hiçbir kelime konuşmak imkanı olmamak şartıyla yaşıyorum. Bu itibarla konuşma takatim, akli melekelerim, zaafa uğramış bulunuyor.

Arzım şudur: Bana imkân verecek, asabımı düzeltecek bir uygulamanın tatbiki. Nöbetçi subay beyle bir kelime dahi konuşmaya mezun değilim. Beş aylık mecmu konuşmalarım on-on beş saati geçmez…

Bendeniz huzurunuzda kumandan beyefendiye şükranlarımı arz ederim ve yine huzurunuzda subay beylerin nazik muamelelerine teşekkür ederim. Ancak hiçbir kelime konuşmadan günün 24 saatinde karşı karşıya bulunmaktayım... Bu müthiş yalnızlık korkarım beni çıldırtacak." (Adnan MENDERES)


Özgürlüğe uçan her kuş yalnızdır…


S.M. Mali Müşavir EBRU KAİN


















Comments


bottom of page